Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Wat is Scrum en hoe werkt Scrum in de praktijk?

Bij trainingsbureaus komen steeds vaker vragen binnen als “Wat is Scrum precies?”, “Hoe werkt Scrum in de praktijk?”, “Ik heb behoefte aan Scrum uitleg: waar moet ik beginnen?”, “Wat is de betekenis van Scrum?”, “Waarom zou ik moeten werken met Scrum?” en “Hoe werkt een Scrum team?”. In dit artikel vertellen we meer over de Scrum methode en waarom ‘scrummen’ nog steeds aan populariteit wint.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
4/12/2019
Leestijd:
4
min
Wat is Scrum en hoe werkt Scrum in de praktijk?

Wat is Scrum?

Scrum teams zijn multidisciplinair en zelf-organiserend. Het doel is om op een effectieve en flexibele manier projecten uit te voeren zodat er een werkend eindproduct ontstaat. Een werkend eindproduct ontstaat via een Scrum planning bestaande uit diverse sprints. Een sprint is een vastgestelde periode, meestal tussen de 1 en 4 weken, die elkaar opvolgen met als doel een werkend eindproduct ontwikkelen. Deadlines halen is wat je doet met de Scrum werkwijze. Deadlines worden op een gestructureerde wijze behaald binnen het vastgestelde budget. Door ontwikkelingen binnen projectmanagement methodes zoals ITIL4 kan Scrum ook geïntegreerd worden met andere projectmanagement methodes.

De kenmerken van een Scrum project

Soms is het lastig om een project vooraf volledig te definiëren. Als er veel onzekerheden zijn die in de loop van het project opgelost zullen worden, dan is Scrum uitermate geschikt. Het Scrum team heeft een eindproduct in beeld dat een klant opgeleverd wil krijgen. Op welke wijze dat doel bereikt gaat worden is vooraf vaak nog niet bekend. Een precies gedefinieerde Scrum planning bestaat dan ook niet. De volledige mogelijkheden voor het worden vaak ook pas tijdens het project ontdekt door de klant.

Scrum rollen

De Scrum methode beschrijft diverse rollen tijdens een project. Een Scrum team bestaat uit de volgende Scrum rollen: een Scrum Product Owner, een Scrum Master en het Ontwikkelteam (Development Team). Het ontwikkelteam bestaat vaak uit maximaal 9 ontwikkelaars. De Scrum Product Owner houdt rekening met de wensen van stakeholders om te zorgen dat er een succesvol en waardevol eindproduct ontwikkeld wordt. Taken van een Scrum Product Owner zijn bijvoorbeeld het bijhouden van de product backlog (user stories). Een user story beschrijft een waarde toevoegende activiteit voor stakeholders. De Scrum Master zorgt ervoor dat het project goed verloopt en kent alle regels van Scrum (Scrum principes). Een taak van een Scrum Master is bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat ieder lid van het team weet wat zijn/haar taken zijn. Het ontwikkelteam is een gemotiveerde groep ontwikkelaars, die zich verantwoordelijk voelen voor het succes en de voortgang van het Scrum Project.

Daily Scrum Meeting (Dagelijkse Scrum Sessie)

Een onderdeel van ‘scrummen’ is de Daily Scrum Meeting/Dagelijkse Scrum Sessie. Tijdens de Daily Scrum Meeting wordt door het team besproken wat er al gedaan is, wat er nog gedaan moet worden en of er struikelblokken zijn ontdekt. De Daily Scrum Meeting duurt maximaal 15 minuten. Let op: deze tijd mag niet worden overschreven. Het doel is om het werk af te stemmen en om te bepalen wat er voltooid dient te worden in de volgende 24 uur. Alle leden van het team moeten vragen kunnen beantwoorden zoals: 1) wat heb ik gedaan in de afgelopen 24 uur, 2) wat ga ik doen in de komende 24 uur, en 3) zijn er struikelblokken voor mij waarbij ik hulp nodig heb in de komende 24 uur.

Wat zijn de problemen van gebruikers met Scrum in de praktijk?

De Scrum methode levert niet altijd het gewenste resultaat op. Ervaring met de Scrum principes wordt ervaren als een belangrijke factor in de praktijk. We beschrijven een drietal valkuilen tijdens het ‘scrummen’:

1) User stories zijn niet te voltooien binnen een sprint

Het doel is om aan het einde van iedere sprint resultaten te kunnen tonen aan de stakeholders. Een veelgemaakte fout is dat de user stories te groot zijn waardoor ze niet voltooid kunnen worden. Dat leidt uiteindelijk tot minder vertrouwen van de stakeholders, omdat er geen resultaat zichtbaar is.

2) De teamgedachte ontbreekt

Het is belangrijk dat het Scrum team samenwerkt en zich verantwoordelijk voelt voor het project. Daarbij moet er geen focus zijn op individuele prestaties bij een Scrum Project. Het doel is om als Scrum team een succesvol eindproduct op te leveren. Samen moet de Scrum planning worden afgestemd en gevolgd worden.

3) Verwachtingen richting stakeholders worden niet goed gemanaged

Stakeholders verwachten vaak dat feedback van hen direct wordt opgepakt. Zien ze niets terug bij de volgende meeting, dan denken ze dat er niets met de feedback wordt gedaan. Het resultaat is ontevreden stakeholders. De Scrum Product Owner speelt hierbij een belangrijke taak door verwachtingen richting stakeholders op de juiste wijze te managen.

Je eigen Scrum kwaliteiten ontwikkelen

De vraag naar trainingen omtrent Scrum stijgt door het gebruik van de projectmanagement methode. De ervaren adviseurs van ExplainiT bieden organisaties advies omtrent het werken met Scrum. De volgende standaard trainingen zijn daarvoor opgesteld: Agile Scrum Foundation, Scrum in de Praktijk, Scrum Master (PSM1) en Scrum Product Owner (PSPO).

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV