Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Projectmatig werken volgens de PRINCE2 projectmanagement methode

PRINCE2 projectmanagement staat voor PRojects IN Controlled Environments en is uitgegroeid tot de wereldwijde standaard voor projectmanagement. De methode is gericht op het management, de besturing en de organisatie van een project. PRINCE2 is toepasbaar op alle typen projecten. Recent is de PRINCE2 2009 methode in een nieuw jasje gestoken. De PRINCE2 6e editie is nu de nieuwste versie en is volledig aangepast naar de kenmerken van hedendaagse projecten. PRINCE2 6e editie brengt meer flexibiliteit met zich mee en het op grotere schaal uitvoeren van projecten. Allereerst zullen we de PRINCE2 methode, principes, thema’s en processen bespreken. Vervolgens zullen we de aanpassingen in de nieuwe versie van PRINCE2, de 6e editie, bespreken.

Door:
Mart Velthuis
Datum:
2/13/2019
Leestijd:
3
min
Projectmatig werken volgens de PRINCE2 projectmanagement methode

Wat is PRINCE2?

De populariteit van PRINCE2 is wereldwijd nog steeds ongekend voor projectmatig werken. PRINCE2 projectmanagement voert volgens best-practices projecten uit om problemen en complicaties te voorkomen. De best-practices zijn geleerde lessen uit het verleden. Uiteindelijk moet succesvol projectmanagement leiden tot betere resultaten binnen het bedrijf. PRINCE2 projectmanagement wordt gekenmerkt doordat alle taken van begin tot eind gestructureerd zijn. In totaal bestaat de PRINCE2 terminologie uit 7 principes, 7 processen en 7 thema’s.

De 7 PRINCE2 principes

De 7 principes vormen de basis voor projectmatig werken volgens de PRINCE2 methode. De principes bepalen uiteindelijk of een project PRINCE2 gebruikt. Voldoen aan de onderstaande 7 principes is cruciaal om te kunnen spreken van een PRINCE2 project:

 1. Ieder project moet zakelijk te rechtvaardigen zijn.
 2. Leer van ervaringen uit eerdere projecten.
 3. PRINCE2 rollen en de daarbij horende verantwoordelijkheden zijn vooraf gedefinieerd.
 4. Deel het project op in duidelijke fases.
 5. Behoud een constante focus op kwaliteit van PRINCE2 producten.
 6. Pas de aanpak waar nodig aan voor een specifiek project.
 7. Escaleer alleen bij uitzonderingen.

De 7 PRINCE2 thema’s

De thema’s geven je inzicht over hoe je een PRINCE2 project kunt beheersen. De onderstaande thema’s verschaffen kennis over hoe de principes in de praktijk kunnen worden toegepast:

 1. Zorg dat de business case geldig blijft.
 2. Definieer de gewenste kwaliteit van PRINCE2 producten.
 3. Leg PRINCE2 rollen en verantwoordelijkheden vast.
 4. Plan het project.
 5. Breng risico’s in kaart.
 6. Beheer wijzigingen.
 7. Houd de voortgang in de gaten.

De 7 PRINCE2 processen

De onderstaande 7 PRINCE2 processen zijn een verzameling van activiteiten verdeeld over verschillende fasen van een PRINCE2 project en verschillende managementniveaus:

 1. Het opstarten van een project.
 2. Het initiëren van een project.
 3. Het sturen van een project.
 4. Het beheersen van een fase.
 5. Het managen van een productoplevering.
 6. Het managen van faseovergangen
 7. Het afsluiten van een project.

Aanpassingen PRINCE2 6e editie

Wil je een project opstarten met PRINCE2 6e editie? Dan is er goed nieuws. De 7 principes, 7 thema’s en 7 processen van PRINCE2 blijven ongewijzigd. Dus wanneer je een training in 2009 stijl hebt gevolgd, dan heb je niet een andere methode geleerd. Dat vergemakkelijkt de overgang van de PRINCE2 2009 naar PRINCE2 6e editie. De vernieuwde versie, PRINCE2 6e editie, brengt echter wel degelijk veranderingen met zich mee. Zo is er ruimte voor meer flexibiliteit. Dit is in de hedendaagse wereld van onschatbare waarde. Daarnaast is er meer aandacht voor verschillen tussen bedrijven. Een project managen op een identieke manier kan namelijk verschillende resultaten opleveren bij bedrijven.

PRINCE2 6e editie houdt veel meer rekening met economische en organisatorische verschillen tussen bedrijven. Ook wordt er veel aandacht geschonken hoe PRINCE2 geïntegreerd kan worden bij een bedrijf en in de praktijk. O.a. voorbeelden van het op maat maken van de PRINCE2 methode voor projecten worden gegeven.

Tot slot krijgen de 7 thema’s twee nieuwe onderdelen. Het eerste onderdeel toont de minimale vereiste voor het behalen van een project. Hiermee voorkomt een gebruiker dat hij/zij aan de slag gaat met een onrealistisch project. Daarnaast is er voor ieder thema een begeleidend hoofdstuk beschikbaar om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. In het kader daarvan is ook de link tussen de 7 thema’s en 7 principes verbeterd.

Benieuwd geworden naar het werken met PRINCE2?

ExplainiT biedt al jarenlang trainingen en cursussen aan voor PRINCE2. Op zoek naar PRINCE2 certificering(en)? Wij bieden de PRINCE2 Foundation, PRINCE2 Practitioner en PRINCE2 Agile trainingen aan met officieel erkende PRINCE2 examens om een PRINCE2 certificaat te behalen.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV