Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Werken met Excel: tips & tricks

Werken met Excel is een cruciale vaardigheid voor werknemers in de moderne wereld. Dat is niet vreemd, aangezien Excel het meest gebruikte spreadsheetprogramma ter wereld is. Excel maakt onderdeel uit van Microsoft Office en is beschikbaar op zowel Windows als macOS. Om je efficiënt te laten werken met Excel geven we je in dit artikel tips & tricks om je productiviteit op de werkvloer te verhogen.

Door:
Mart Velthuis
Datum:
5/24/2019
Leestijd:
3
min
Werken met Excel: tips & tricks

Wat kun je met Excel?

Zoals in de introductie beschreven is Excel een spreadsheetprogramma. In een spreadsheet kun je gegevens opslaan, bewerken en verwerken. Je kunt bijvoorbeeld lastige berekeningen uitvoeren door formules te gebruiken. Tevens kun je gegevens verwerken in grafieken en tabellen om deze gegevens vervolgens te kunnen analyseren. Excel is van grote waarde voor zowel privé- als thuisgebruik. Zaken waarvoor Excel gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld voorraadbeheer en winstrekeningen.

Waarom moet je kunnen werken met Excel?

De eerste reden is dat werkgevers bereid zijn om meer te betalen aan werknemers die in staat zijn efficiënt te werken met Excel. De tweede reden is dat je jezelf veel tijd kunt besparen in zowel de privé als bedrijfssfeer. Door te werken met Excel kun je gegevens eenvoudig structureren en vervolgens analyseren. De derde reden is dat je complexe berekeningen snel kunt uitvoeren door formules te gebruiken.

Tips om productiever te werken met Excel

1) Gebruik verschillende werkbladen

Soms heb je teveel gegevens op een werkblad waardoor je de weg kwijt kunt raken in je eigen Excel bestand. Excel biedt je de optie om binnen een Excel bestand verschillende werkbladen te gebruiken. Om informatie eenvoudig terug te vinden, kun je de verschillende werkbladen binnen een Excel bestand kenmerkende namen geven.

2) Kolommen omzetten in rijen (of andersom)

Als je er na verloop van tijd achter komt dat je gegevens niet juist hebt gestructureerd, dan biedt Excel je de optie om de data van kolommen om te zetten in rijen (of andersom). Om dit te realiseren volbreng je de volgende stappen: selecteer de gegevens -> druk op je rechter muisknop en kies ‘kopieer’ -> selecteer de cel die de linkerbovenhoek moet worden -> druk nu op de rechter muisknop en kies ‘plakken speciaal’ -> er verschijnt een menu waarbij je voor ‘transpose’ dient te kiezen.

3) Automatisch uitrekenen van gegevens

Als je een Excel werkblad hebt met diverse getallen biedt Excel je de optie om de gegevens automatisch uit te rekenen. Dit doe je door alle gegevens te selecteren en vervolgens onderin het werkblad te kijken. Excel rekent automatisch het gemiddelde van de getallen, het aantal getallen en de som van de getallen uit.

4) Een reeks getallen doorvoeren of kopiëren

Soms heb je een reeks getallen hebt waarvan je de reeks wil doorvoeren of kopiëren, dan hoef je de getallen niet afzonderlijk in te voeren. Als je in Excel een reeks getallen selecteert verschijnt er icoon waarbij je verschillende opties krijgt. Door op cellen kopiëren of reeks doorvoeren te klikken, doet Excel het werk voor je!

Verschillende kennisniveaus van Excel gebruikers

In de praktijk blijkt dat, ondanks de vele tips en informatie op internet, gebruikers moeite hebben om zich in Excel te ontwikkelen. Door Excel trainingen te volgen, is het voor gebruikers een stuk eenvoudiger om Excel vaardigheden te ontwikkelen. Het voordeel van trainingen is dat er een logische structuur in zit. Het is voor beginnende gebruikers mogelijk om een training Excel basis te volgen terwijl meer ervaren gebruikers kiezen voor de cursus Excel Gevorderden om te leren werken met Excel. Tevens zijn er diverse specialistische trainingen beschikbaar: Draaitabellen, Formules & Functies, Macro’s & Koppelingen, Power Pivot, Self Service BI, en VBA.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV