Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Een succesvolle SharePoint Migratie - Hoe werkt SharePoint?

Migraties kunnen eindigen in frustratie en teleurstelling. Echter kan een succesvolle migratie extreem waardevol zijn voor organisaties. Allereerst is een goede voorbereiding van groot belang. Ons advies: ontwikkel een strategie. De juiste strategie is o.a. afhankelijk van je huidige oplossing. Heb je bijvoorbeeld een on-premise of cloud variant? En heb je te maken met maatwerk of niet?

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
2/21/2019
Leestijd:
3
min
Een succesvolle SharePoint Migratie - Hoe werkt SharePoint?

Manieren om je SharePoint content te migreren

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen drie opties om je content te migreren naar een (nieuwe) versie van SharePoint:

  • De handmatige migratie. Hierbij heb je alles in de hand, maar als een gevolg daarvan zijn er veel resources op IT-gebied benodigd. Daarnaast kunnen mensen handmatig sneller fouten maken wat achteraf extra werk kan opleveren om deze fouten op te lossen.
  • Migratie met een tool. Hierbij heb je alles nog steeds grotendeels in de hand en maak je gebruik van SharePoint support. Door het gebruiken van de tool heb je de kans om fouten tijdens de SharePoint migratie uit de omgeving te halen. Het nadeel is wel dat ook hier relatief veel resources benodigd zijn, en je tijdelijk een dubbele omgeving dient te hebben.
  • De database migratie. Het voordeel van een database migratie is de snelheid, volledigheid en veiligheid van migreren. Helaas is deze optie niet mogelijk met SharePoint online.

Valkuilen bij een SharePoint migratie

  1. De hoofdverantwoordelijke heeft onvoldoende kennis van SharePoint. Ongeacht naar welke versie van SharePoint je migreert. De hoofdverantwoordelijk dient zeer uitgebreide kennis van SharePoint te hebben. Een SharePoint cursus van een aantal dagen is onvoldoende om deze kennis op te doen.
  2. De eindgebruikers van SharePoint worden niet getraind. Om de SharePoint migratie uiteindelijk een succes te laten worden, is het cruciaal om de eindgebruiker te trainen. Als zij onvoldoende kennis hebben, dan zal SharePoint niet effectief gebruikt kunnen worden.
  3. Er wordt niet gecommuniceerd over de migratie waardoor er mogelijk onvoldoende draagvlak gecreëerd wordt. Een SharePoint migratie is een ingrijpende verandering. Om ingrijpende veranderingen tot een succes te maken, is het cruciaal om draagvlak te creëren. Tijdige communicatie en de mogelijkheid tot het geven van feedback dragen bij aan het creëren van draagvlak.
  4. Je hebt onvoldoende beeld over de inrichting van de nieuwe SharePoint versie. Vooraf is het cruciaal om uitgebreid na te denken over hoe je SharePoint uiteindelijk wil inrichten. Doe je dat niet? Dan schuilt er het gevaar dat je SharePoint moet herinrichten binnen afzienbare tijd.
  5. Er is niet nagedacht over waarom er gemigreerd wordt. De implementatie van een SharePoint migratie is een tijdrovend en kostbaar project. De potentiële opbrengsten wegen uiteraard ruimschoots op tegen de kosten. Echter om de SharePoint migratie wat te laten opleveren, moet je wel weten wat het kan betekenen voor jouw organisatie. Pas dan ga je echt de waarde van een SharePoint migratie in zien.
  6. Er bestaat geen planning met doelen. Wie plant, heeft grip. Om de overstap naar een (nieuwe) versie van SharePoint een succes te maken, is het handig om een planning te maken. Wat wil je wanneer bereikt hebben tijdens het SharePoint migratie project?
  7. Er wordt te makkelijk gedacht over de migratie door geen SharePoint support te vragen. Lichtzinnig denken over een tijdrovend en kostbaar project als de implementatie van een SharePoint migratie komt helaas te vaak voor. Het gebruik maken van SharePoint consultancy i.c.m. mogelijke SharePoint trainingen van een SharePoint specialist bleken in het verleden meermaals heel waardevol om een SharePoint migratie een succes te maken.

Benieuwd of een SharePoint migratie waardevol is voor jouw organisatie?

ExplainiT beschikt als SharePoint specialist over diverse SharePoint consultants met jarenlange ervaring. Zij weten wat er gevraagd wordt bij bijvoorbeeld het inrichten van SharePoint en een SharePoint migratie. Daarnaast kunnen zij precies uitleggen of een SharePoint migratie veel kan opleveren voor je organisatie.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV