Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Datagedreven werken met Power BI

In het bedrijfsleven is datagedreven werken belangrijker dan ooit. Toch krijgt het in de meeste organisaties nog maar weinig aandacht. Vooral het creëren van een datagedreven cultuur blijkt lastig te zijn. Een organisatie sturen op basis van onbewerkte en ruwe data is ook niet eenvoudig. Gelukkig is daar Power BI, een krachtige tool van Microsoft die organisaties op weg kan helpen om een datagedreven organisatie te worden.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
2/24/2022
Leestijd:
3
min
Datagedreven werken met Power BI

Wat is Power BI?

Kort samengevat biedt Microsoft Power BI alle mogelijkheden voor het analyseren en presenteren van informatie en het delen van de inzichten die daaruit voortkomen. BI staat voor Business Intelligence, een toepasselijke naam voor een tool die het mogelijk maakt om data om te zetten in kennis. Power BI is vooral bij grote bedrijven erg populair. Zo maakte vooraanstaand onderzoeksbureau Gartner vorig jaar bekend dat 97% van de Fortune 500 bedrijven actief gebruik maakt van Power BI.

Waarom datagedreven werken?

Waarom data zo belangrijk is voor bedrijven is simpel: om verstandige beslissingen te nemen en om goede voorspellingen te doen is data nodig. Cijfers laten onderbouwen wat de beste keuze is bespaart bedrijven enorm veel tijd in het besluitvormingsproces. Er hoeft namelijk niet vaak (en lang) vergaderd te worden over onderbuikgevoelens, want rapportages uit een tool als Power BI tonen de feiten. Data helpt om bedrijfsdoelen te behalen, groeimarkten te herkennen en voorkomt het maken van onjuiste beslissingen. Daarnaast wordt data beter behapbaar door het te visualiseren. Onderzoek wijst uit dat we visuele informatie 60.000 keer sneller opnemen dan tekst en cijfers.

De voordelen van Power BI

Waarom Power Bi zo’n populaire tool is voor het maken van data-analyses heeft alles te maken met de voordelen die het biedt. We noemen er enkele in willekeurige volgorde:

1)    Data visualiseren

Data is gemakkelijk te visualiseren en daar zijn eindeloze mogelijkheden voor met o.a. grafieken, tabellen, kaarten en workflows.

2)    Eenvoudig rapporten & dashboards delen

Gemaakte rapporten en dashboards zijn eenvoudig te delen met andere belanghebbenden.

3)    Tijds- en plaatsonafhankelijk te gebruiken

Power BI is altijd beschikbaar en benaderbaar op zowel laptop, smartphone als tablet.

4)    Uitgebreide integratiemogelijkheden

Voor het koppelen van databronnen zijn er connectoren naar alle bekende systemen van Microsoft, maar ook naar andere bekende systemen als Oracle, Google Analytics en Salesforce.

Uitgebreide dashboards & rapportages

Met Power BI is het mogelijk om data uit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen en hiermee een rapportage of dashboard te maken. Het is vervolgens mogelijk om nog extra kolommen of berekeningen toe te voegen zodat je je data verrijkt. De uitgebreide mogelijkheden van de Power BI rapportages laten je diep in de data duiken, maar het is ook mogelijk om juist een hele simplistische en overzichtelijke rapportage te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Power BI & Excel

Waar lang niet alle bedrijven werken met Power BI, is een andere tool van Microsoft nergens meer weg te denken: Excel. Voor de meeste organisaties vormt het zelfs de ruggengraat als het aankomt op databewerking. Wat velen echter niet weten, is dat Excel en Power BI prima samenwerken. Power BI is vooral de tool die gericht is op het modelleren van data, terwijl je in Excel echt gegevens invoert. Het koppelen van beide programma’s levert legio aan mogelijkheden op voor het ordenen, analyseren en het visualiseren van data.

Power BI licenties

Power BI beschikt over diverse licenties. Om Power BI te ontdekken kun je kiezen voor de gratis desktopversie. Als je met meerdere gebruikers aan een dashboard wil werken of beschikbare data wil delen is een Power BI Pro licentie vereist. Hierbij heb je het voordeel van veilig opgeslagen data, die altijd bijgewerkt kan worden in de cloud. Tot slot is het ook mogelijk om Power BI Premium af te nemen, waarbij je je Power BI data op je eigen servers bewaart. Naast deze drie pakketten is het ook een optie om Power BI in Office 365 op te nemen. In de E5 licentie van Office 365 is Power Bi opgenomen.

De waarde van een Power BI training

Wil je een vliegende start maken bij het gebruiken van Power BI of wil je de best practices ontdekken? We helpen je als specialist graag met een van onze Power BI trainingen of ondersteuning op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV