Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

Feedback geven aan collega's

Feedback geven aan collega’s in een team is cruciaal voor het succes van een team. De praktijk wijst echter uit dat feedback geven aan collega’s niet vaak genoeg gebeurd. Dat is opvallend, omdat iedereen in een team het er vaak over eens is dat je elkaar moet kunnen aanspreken over zowel positieve als negatieve zaken. Feedback geven is niet praten tegen elkaar, maar mét elkaar. Het doel van feedback geven aan collega’s is om de prestaties van het team te verbeteren.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
5/8/2019
Leestijd:
3
min
Feedback geven aan collega's

Het organiseren van meetings om feedback geven aan collega’s te stimuleren

Te vaak wordt er binnen teams in de waan van de dag gewerkt. Leden van een team zijn druk met eigen taken en vergeten de samenwerking binnen een team. Hoe voorkom je dat een team in de waan van de dag vergeet om elkaars functioneren te bespreken? Plan een vaste (wekelijkse) meeting om de samenwerking binnen een team te bespreken. Dit is hét moment om feedback te geven aan collega’s. Het voorkomt dat je achteraf tegen een collega kunt zeggen: “maar dat had ik drie weken geleden al aan zien komen”.

Gebruik de 4 g’s om feedback te geven aan collega’s

De 4 g’s om feedback te geven kun je gebruiken om op een gestructureerde en duidelijke wijze feedback te geven aan je collega’s. De 4 g’s zijn feedback regels en staan voor: 1) gedrag, 2) gevoel, 3) gevolg en 4) gewenst. Bij gedrag geef je aan wat jij constateert. Het is daarbij belangrijk om feiten te presenteren en geen subjectieve verwijten te maken. Bij gevoel geef je aan welke gevoelens het geconstateerde gedrag bij je oproept. Probeer hierbij niet te hard te zijn. De term ‘vervelend’ komt al een stuk beter over dan ‘verschrikkelijk irritant’, om maar een voorbeeld te geven. Bij gevolg geef je aan wat de gevolgen van het geconstateerde gedrag zijn. Zonder gevolgen te benoemen, is de aangesproken collega zich wellicht niet bewust waarom hij/zij het gedrag moet veranderen. Tot slot geef je bij gewenst aan wat in jouw ogen het gewenste gedrag van de collega in kwestie is.

Geef niet te veel feedback per keer aan je collega’s

Omgaan met feedback van collega’s en verandering is lastig voor mensen. Bedenk maar eens hoe je zelf omgaat met feedback en verandering. Probeer bij het geven van feedback aan collega’s je ook in hen te verplaatsen. Geef dus niet te veel feedback per keer, zodat je je collega’s tijd geeft om te anticiperen op de feedback.

Feedback geven kan ook complimenten uitdelen betekenen

Vaak wordt er gedacht dat feedback geven aan collega’s negatief is. Gelukkig bestaat er ook positieve feedback! Het geven van positieve feedback aan collega’s is echter ook niet zo eenvoudig als het lijkt. Zorg er tenminste voor dat je compliment oprecht en gemeend overkomt. De timing van het geven van feedback aan collega’s is daarbij cruciaal.

Het geven van 360 graden feedback aan collega’s

Het beoordelen van al je personeel is soms lastig voor leidinggevenden. 360 graden feedback van collega’s biedt de oplossing. Met 360 graden feedback worden werknemers beoordeelt door meerdere collega’s.  De 360 graden feedback methode stijgt enorm in populariteit op dit moment. 1-op-1 feedback kan namelijk als te subjectief worden ervaren. Door vanuit diverse invalshoeken feedback te krijgen wordt er een objectiever beeld over de prestaties van een werknemer gevormd. Het is belangrijk dat iedereen in de 360 feedback gradencirkel elkaar vertrouwt.

Training Feedback Geven en Ontvangen

Ben jij zoekende hoe je beter feedback kan geven (aan collega’s)? In onze training Feedback Geven en Ontvangen maak je kennis met diverse feedback methodes, oefeningen, formulieren en voorbeelden. Onze ervaren trainingsadviseurs maken de training graag op maat voor je op basis van je praktijksituatie. Dit alles om een optimaal leerrendement te creëren.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV