Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over de onderstaande onderwerpen:

Digitale Werkplek
Soft Skills
Projectmanagement
Leren & Ontwikkelen
Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...
Blog

10 handige tips om efficiënter gebruik te maken van Excel

Het kan een uitdaging zijn om Excel optimaal in te zetten. In deze blog delen we 10 handige tips die je kunnen helpen om efficiënter gebruik te maken van Excel.

Door:
Robin Leijdekkers
Datum:
3/30/2023
Leestijd:
4
min
10 handige tips om efficiënter gebruik te maken van Excel

Als je Excel regelmatig gebruikt, dan weet je dat het een krachtige spreadsheettool is. Het zal je dan ook niet verbazen dat het verreweg de populairste spreadsheettool ter wereld is. Soms kan Excel echter overweldigend zijn en is het een uitdaging om te weten waar je moet beginnen. In deze blog delen we 10 handige tips die je kunnen helpen om efficiënter gebruik te maken van Excel.

1. Gebruik sneltoetsen

Het gebruik van sneltoetsen kan je productiviteit in Excel aanzienlijk verhogen. Voorbeelden van  veelgebruikte sneltoetsen zijn Ctrl + C om te kopiëren, Ctrl + V om te plakken en Ctrl + Z om ongedaan te maken.

2. Maak gebruik van formules

Formules zijn de kracht van Excel en kunnen je veel tijd besparen bij het berekenen van gegevens. Formules als SOM, AANTAL, GEMIDDELDE,MIN en MAX kunnen je helpen om snel en nauwkeurig resultaten te krijgen.

3. Maak gebruik van voorwaardelijke opmaak

Voorwaardelijke opmaak is een handige Excel-functie waarmee je de opmaak van cellen kunt wijzigen op basis van de inhoud van de cel. Dit kan je helpen belangrijke gegevens visueel te markeren en je gegevens eenvoudiger te lezen.

4. Maak gebruik van tabbladen

In Excel is het mogelijk om verschillende tabbladen maken om je gegevens te organiseren. Het gebruik van tabbladen kan je helpen je gegevens te categoriseren en eenvoudiger te vinden wat je zoekt.

5. Maak gebruik van filters

Filters zijn een zeer geschikte manier om snel gegevens te vinden en te sorteren op basis van specifieke criteria. Het gebruik van filters kan je helpen om je gegevens efficiënter te beheren, ordenen en te analyseren.

6. Maak gebruik van grafieken

Grafieken zijn een krachtig hulpmiddel om je gegevens te visualiseren. Het gebruik van grafieken kan je helpen trends en patronen in je gegevens te ontdekken en deze gemakkelijker te begrijpen en te analyseren.

7. Maak gebruik van draaitabellen

Draaitabellen (link) zijn een geavanceerde functie in Excel die je kunnen helpen grote hoeveelheden gegevens samen te vatten en te analyseren. Met draaitabellen kun je snel samenvattingen van je gegevens maken en deze eenvoudiger begrijpen.

8. Gebruik Excel-sjablonen

Excel-sjablonen zijn vooraf ontworpen spreadsheets die je kunt gebruiken om snel gegevens te beheren en te analyseren. Het gebruik van sjablonen kan je helpen tijd te besparen bij het maken van nieuwe spreadsheets en ervoor zorgen dat je gegevens consistent zijn.

9. Maak gebruik van macro's

Macro's zijn kleine programma's die je kunt schrijven om repetitieve taken in Excel automatisch uit te voeren. Het gebruik van macro’s helpt je tijd te besparen bij het uitvoeren van veelvoorkomende, herhalende taken en je productiviteit in het gebruik van Excel te verhogen.

10. Volg een Excel-training

Als je echt efficiënter wilt worden in het werken met Excel, kan het volgen van een training een goed idee zijn. Een training kan je helpen om meer te weten te komen over de geavanceerde functies van Excel en je leren hoe je deze kunt gebruiken om je productiviteit te verhogen en je gegevens beter te analyseren.

Door het toepassen van deze 10 tips, kun je efficiënter gebruik maken van Excel en je werkprocessen verbeteren. Door gebruik te maken van krachtige functies van Excel, zoals formules, grafieken en draaitabellen, kun je snel en nauwkeurig resultaten krijgen en je gegevens beter analyseren. Bovendien kunnen het gebruik van sneltoetsen, filters, voorwaardelijke opmaak en macro's je helpen tijd te besparen bij repetitieve taken en je productiviteit in Excel te verhogen.

Als je je Excel-vaardigheden verder wilt ontwikkelen, raden we je aan om een training te volgen. In ons trainingsaanbod vind je zes verschillende Excel trainingen die geschikt zijn voor verschillende leerbehoeften. Heb je (nog) niet of weinig gewerkt met Excel? Dan is het bijvoorbeeld raadzaam om de Training Excel Basis te volgen. Wil je Draaitabellen, Formules en Functies optimaal leren gebruiken? Dan is de Cursus Excel Draaitabellen, Formules en Functies een goede optie.

Recente posts:

Laat je net als 12.500+ professionals inspireren!

Schrijf je in en ontvang maandelijks het laatste nieuws over o.a. Office 365, Projectmanagement, Soft Skills en Leren & Ontwikkelen rechtstreeks in je mailbox.

Bedankt voor het aanmelden!
Oops! Er ging iets fout...

Wil je meer informatie over onze maatwerk trainingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze ervaren adviseurs, consultants en trainers helpen je graag.

Luc van der Molen
Sales Coördinator
📞 088-122 55 88
Copyright © 0000 ExplainiT | Onderdeel van INVINITIV